Ekologické plenkování, jak na to?

Stále více rodičů řeší, jak šetřit nejen naši planetu od zbytečného odpadu, ale také své peněženky. Jednorázové pleny jsou sice nejjednodušší řešení, časem se vám však mohou prodražit a planetě to zrovna dvakrát neprospěje. Jaké jsou alternativy a proč byste nad nimi měli přemýšlet?

V dubnu slavíme Den Země a my samy v e-shopu nabízíme oblečení z udržitelných materiálů, které jsou kvalitní a dlouho vydrží. Záleží nám na životním prostředí a nechceme vám nabízet žádné rychloobrátkové zboží. Proto se i my jako matky poohlížíme po alternativách v plenkovém světě. Ono se to na začátku totiž možná nezdá, ale spotřebovaných plenek je v praxi opravdu hrozivé množství, zvlášť pokud se vám nedaří dítko naučit v pozdějším věku na nočník.

Bezplenková komunikační metoda

Tato metoda je ve světě velmi využívaná, i když by se některým z nás mohla zdát jako něco nemožného. Vychází z toho, že včas poznáte signály svého miminka, které je od přírody schopné dávat najevo, že potřebuje vykonat svou potřebu. Vaše miminko pak stačí v klubíčku (než začne sedět) podržet nad určenou nádobou. K tomu dnes slouží i speciální záchodky. Začít s tím můžete ihned po narození.

Zdá se to třeba trochu nepohodlné na cesty, kdy nejste s miminkem stoprocentně v kontaktu, ale každá metoda se dá případně kombinovat s jinou. Miminka sice mohou při bezplenkové metodě pleny odmítat, ale velkou výhodou je, že se naučíte své miminko vnímat, což jistě upevňuje váš vzájemný vztah. Určitě oceníte i nulové finanční náklady.

jsem_mama_malinove_saty

Látkové pleny

Také vám rodiče neustále připomínali, jak hrozné bylo vyvařovat a žehlit látkové pleny, když jsme byli malí? Nemusíte se bát, moderní látkové pleny jsou mnohem jednodušší a výrobci nezapomněli ani na design. Je dobré si předem nastudovat, kolik plen byste si měli pořídit (podle toho, jak často chcete prát), i když někteří prodejci už nabízejí celé sady. Samozřejmě se vyplatí mít doma pračku a sušičku, abyste dokázali pleny alespoň jednou za dva, tři dny vyměnit. Látkové pleny můžete prát rovnou v ekologických prostředcích.

Počáteční náklady jsou samozřejmě vyšší než u plen jednorázových, ale tato investice se vám brzy vrátí, zvlášť pokud víte, že budete chtít pro své dítko další sourozence. Na začátku se malé miminko pokáká klidně po každém kojení, takže počítejte, že můžete spotřebovat i 10 plenek za den.

Prodávají se také pratelné podložky na přebalování, nebo si můžete udělat vlastní vlhčené ubrousky (jednoduše z perlanu, převařené vody a emulze na zadeček). Zkušenosti s látkovými plenami má i naše kolegyně Bára: „Každý mě od toho odrazoval, že to bude nepohodlné, pořád prát, kde to budu skladovat apod. Jsem ráda, že jsem ten nátlak vydržela. Látkové pleny nám moc vyhovovaly, i když jako malé miminko s nimi byl syn trochu srandovní. Je to ze začátku větší investice, ale všechny mám uložené a připravené i pro druhé dítě, takže rozhodně mohu říct, že jsme ušetřili.“

Traduje se, že děti, které mají látkové pleny, se rychleji naučí na nočník, protože je jim pocit mokra nepříjemný (v klasické jednorázové pleně se tekutina vsaje a dítě nic necítí). Látkové pleny také mají předcházet problémům s kyčlemi.

Ekologické jednorázové pleny

Kdo myslí na životní prostředí, ale nemá čas prát nebo je často na cestách a nechce aplikovat bezplenkovou metodu, má samozřejmě i jiné možnosti. Na trhu je dnes plno značek, které vyrábějí jednorázové pleny z ekologických materiálů, které se dobře rozkládají. Klasická (neekologická) dětská plena se rozloží do 250–400 let, těm z ekologických materiálů stačí okolo 5 let. Některé jsou dokonce kompostovatelné a jejich cena není o moc rozdílná jako u těch, které běžně vídáte v obchodech.

Nezdá se to zase tak složité, že ano? Každý z nás může udělat něco malého pro přírodu a pro naši planetu.

Zpět do obchodu