Funkční oblečení se vám hodí nejen na sport, má jedinečné vlastnosti

Možná jste si všimli, že na našem e-shopu přibylo hned několik novinek z oblasti funkčního oblečení. Kojicí trika z modalu, bambusu, tencelu nebo merina jsou ideální volbou pro sport, ale i na běžné procházky nebo nošení miminka. V čem jsou tyto materiály tak jedinečné a proč je musíte mít v šatníku?

Většina z těchto „nových“ látek je vyrobena z přírodních zdrojů a jejich výroba je navíc velmi šetrná k přírodě, proto jdou také dohromady s naší myšlenkou vytvářet udržitelnou módu. Všechny materiály jsou navíc antibakteriální, což znamená, že odvádějí pot z těla do vlákna a nedovolují množení bakterií, čímž zamezují i nepříjemnému zápachu. To je přesně to, co potřebujete pro aktivní život i jako maminka!

Bambus není jen pro koaly

Představujete si, jak bambus žvýká koala v lesích Asie a nejde vám dohromady, jak z něho může být něco ušité? Je to ale poměrně jednoduché. Vlákno se dostává ze stonku bambusu mechanicky nebo chemicky, podobně jako například z často využívané rostliny lnu. Zajímavé je, že bambusové vlákno je jemné skoro jako hedvábí nebo kašmír, a navíc má neobvyklou pružnost. Dokonce se doporučuje pro osoby s citlivější pokožkou.

Někdy se říká, že jde o materiál 21. století. Bambus totiž rychle roste, a tak je obnovitelným přírodním zdrojem, nemusí se ani používat pesticidy nebo hnojiva. Jde také o vlákno, které v létě chladí a v zimě zahřeje, takže takové triko nebo šaty můžete nosit v parných letních dnech, ale také v chladnějších měsících s dalšími vrstvami. Dokonce dokáže zachytit až 90 % UV paprsků.

Bukové dřevo vykouzlí modal

Další přírodní vlákno, které se skvěle hodí pro všechny aktivní nadšence, je modal, který pochází z bukového dřeva. Můžete si říci, že stromy přece nejsou ekologickou variantou, jenže ty listnaté se u nás trochu moc přemnožily, a tak je jejich kácení takovým zdravotním pročištěním lesů.

I modal má antibakteriální schopnosti, jeho vlákna navíc perfektně drží tvar, a to i po několikátém praní. Stejně jako další přírodní vlákna je překvapivě velmi jemný na dotek, a tak je nošení oblečení z něj velmi pohodlné.

222

Eukalyptus nejen ve svatebních kyticích

Eukalyptové listy zažívají v posledních letech boom hlavně v květinářství. Věděli jste ale, že se z této rostlinky dostává také přírodní vlákno zvané tencel? Eukalyptus je stejně jako bambus rychle obnovitelný přírodní zdroj a jeho pěstování nijak nezatěžuje planetu.

Tencel je výjimečný v tom, že neuvěřitelně absorbuje vlhkost, oproti umělým vláknům odvádí až o 65 % více vlhkosti a o 50 % více než bavlna. Jde také o velmi pevný materiál.

Speciální druh ovcí

Merino vlnu nedostanete jen tak z ledajakých ovcí na pastvině. Tyto žijí ve vyšších nadmořských výškách, proto mají tak kvalitní srst. Chovatelé se o ně starají skoro jako o své děti, takže mají ty nejlepší podmínky. Merino vlna je o něco lepší než bavlna právě díky svým antibakteriálním vlastnostem, jako ostatní materiály z naší série v létě ochlazuje a v zimě zahřívá.

Pozor ovšem na praní všech těchto materiálů, měli by se prát na max 30 °C, rozhodně nepatří do sušičky a neměly by se sušit ani na topeních a jiných přímých zdrojích tepla. Podívejte se na naše novinky ve funkčním oblečení.

Zpět do obchodu