Kojení nemusí být strašák

Kdybyste se zeptali většiny maminek, co je nejvíce trápí před příchodem miminka, bude to asi kojení. Většina z nás z různých zdrojů slýchá, že ženám dnes kojení nejde a hodně dětí je na umělém mléce. Proč nás tato naprosto přirozená věc tolik straší?

Kojení je totiž pro miminko nejpřínosnější, a tak všechny chceme, aby to šlo. Jenže z médií a dalších zdrojů se na nás valí lavina negativních informací. Kojení je ta nejpřirozenější věc na světě, proto vůbec není třeba se dopředu bát.

Jak se připravit a obrnit trpělivostí

V těhotenství většinou čteme nepřeberné množství knih, které nás provázejí každým měsícem vývoje našeho miminka v bříšku. Co ale přijde po porodu, na to nás většina těchto knih nepřipravuje. Pokud to tedy nechcete podcenit, doporučujeme pořídit i literaturu o kojení nebo jít na předporodní kurz.

Jednu publikaci o kojení nabízíme také na našem e-shopu – Praktický návod na kojení od Andrei Polokové. Ta je členkou MAMILA o.z., která je jako jediná organizace v Čechách i na Slovensku schválená v rámci certifikace náročného zdravotnického studia pro profesionály v oblasti kojení s titulem IBCLC.

Najdete tam praktické informace, jak začít kojit hned po porodu, jak využít kontakt kůže na kůži, jak poznat, zda má miminko hlad, jestli vypilo dost mléka a jak si kojení zjednodušit. Začátek kojení hned v porodnici je opravdu důležitý a někdy se můžete setkat při vysvětlování technik kojení s nedostatkem času zdravotních sester. Určitě se ale nebojte zeptat, když to potřebujete. Technik kojení je velké množství a vy si s miminkem určitě najdete svoji ideální cestu. Různé pozice můžete i střídat.

Pokud se ale nebudete i po příchodu domů a návštěvě pediatra cítit v kojení komfortně, určitě není žádná hanba zavolat nejbližší laktační poradkyni a poradit se po telefonu nebo ji pozvat na návštěvu. Seznam najdete na různých stránkách věnujících se kojení nebo také na stránkách organizace MAMILA (zde pro ČR i SR).

kojeni_khaki_saty

Co vás může při kojení potrápit

Častými problémy v začátcích kojení jsou popraskané a bolavé bradavky. Je jasné, že si musejí na tuto novou funkci zvyknout a poměrně brzy to přejde. Můžete si pomoci různými mastičkami, chladícími náplastmi a dalšími vychytávkami, stačí jen zajít do lékárny. Pokud by ale problémy přetrvávaly a nedalo se to vydržet popřemýšlejte o koupi kojicích kloboučků se stříbrem, které mají hojivé účinky a vy se nebudete u kojení bolestí svíjet.

Dalším problémem mohou být až moc nateklá a bolavá prsa, kdy miminko nedokáže odsát všechno mléko. Řešením je odsávání, odsávačku si nemusíte nutně hned kupovat, můžete si ji na nějakou dobu půjčit. Většinou vám informace k tomu dají přímo v porodnici. Odsávačka ale může být dobrým pomocníkem i do budoucna, když budete muset někam odběhnout a nechat miminko s tatínkem nebo babičkou a budete chtít, aby dostalo vaše mléko.

Když miminko přibírá a prospívá, není vůbec nutné ho dokrmovat umělým mlékem, i když třeba často pláče. Nemusí to být hladem. Pokud kojíte a jde to, zkuste se umělému mléku zatím vyhnout. Vždy je nejlepší porada s pediatrem.

Samozřejmě jestli se u kojení dlouhodobě trápíte, nikdo vás neodsoudí, pokud po umělém mléce sáhnete. Je to jen vaše rozhodnutí a nikdo by vás neměl ovlivňovat. Také ale není žádná hanba kojit miminko déle, než je „norma“. Je to stále jen na vás a vašem instinktu. Nenechte se manipulovat médii, internetovými diskuzemi nebo starou školou našich babiček.

Abyste mohla pohodlně kojit kdykoliv a kdekoliv, je dobré si vybrat vhodné oblečení. Pro sportovně založené dámy máme kolekci značky Kojo, která nabízí funkční a sportovní kojicí oblečení. V naší nabídce pak máme velmi slušivé šaty na běžné nošení ale i lepší příležitosti a kojicí trika nebo noční košile. A pokud jste třeba fanouškem nošení, máme v nabídce nosicí vsadky, protože i při nošení můžete děťátko bez problému nakojit.

kojeni_saty_jsem_mama

Zpět do obchodu