Vyberte si ideální kojicí polohu

Zvláště když jste prvorodičkou, je pro vás kojení ihned po porodu možná překvapením. Člověk by si řekl, že se prostě miminko položí k prsu a pije, jenže ono to není tak jednoduché a občas může maminky potrápit. Důležité je, abyste vy i miminko byli v pohodě a našli si pohodlnou polohu, která vám bude vyhovovat.

Zásadní poučka zní – nepřikládáme prs k dítěti, ale dítě k prsu. Drážděním bradavkou kolem pusinky se u dítěte spustí hledací reflex, začne otevírat pusinku. Bradavku směřujeme nad horní ret. Hlavička miminka by měla být v záklonu s oporou vaší ruky. Brada směřuje k prsu, vidíme obličej a obě oči miminka (vidíme-li jen jedno oko, hlavička není ve správném směru k prsu).

Když miminko otevře doširoka pusinku a snaží se přisát, tak jej těsně přivineme k prsu. Tím mu pomůžeme vtáhnout do pusinky co největší část dvorce. Horní ret je při správném přisátí těsně nad bradavkou, spodní ret je co nejdále od bradavky, nad horním rtem vidíme měsíček dvorce. Brada je hluboce zabořená v prsu, mezi nosem a prsem je mezera asi na jeden prst. Miminko může díky záklonu hlavičky volně dýchat a polykat, jazyk je hluboko na dvorci a díky tomu může miminko získat z prsu co nejvíce mléka.

Mezi vámi a miminkem by neměla být žádná bariéra například v podobě zavinovačky nebo spodní ruky děťátka. Kojení by vás při správném přisátí nemělo bolet. Pokud kojení bolí, je něco v nepořádku a je dobré to řešit například s laktační poradkyní.

malinova_triko_jsem_mama

Pojďme se podívat na nejčastější doporučované kojicí polohy:

Příčná poloha (nebo poloha tanečníka)

Tato poloha je vhodná především v začátcích kojení, umožňuje správně nasměrovat miminko k prsu. Miminko přikládáme protilehlou rukou, tedy pravou rukou k levému prsu a naopak. Dítě leží na matčině předloktí a ruka podpírá hlavičku v zátylku. Miminko je těsně přivinuto na tělo maminky. Druhou rukou podpírá kojící prs.

Boční poloha (nebo také fotbalová)

Držení je stejné jako u předchozí polohy, ale miminko přikládáme z boku, pravou rukou k pravému prsu. Pro podepření ruky si můžeme vypomoci polštářem. Dítě leží na předloktí matky, která rukou podpírá hlavičku dítěte v zátylku. Miminko tedy leží podél boku matky a je potřeba, aby mělo vedle zad maminky dostatečný prostor pro nožičky. Tato poloha je opět velmi vhodná v začátcích kojení.

Poloha vleže na boku

Tuto polohu oceníte zejména při nočním kojení, ale také v případě bolestí po porodu. Oba dva ležíte na boku (pozor, aby se miminko nestočilo na záda) a vy máte hlavu pohodlně podepřenou polštářem. Spodní ruku máte kolem hlavičky dítěte (nepodpíráte ho) a horní rukou nabízíte prs. Hlavička by měla být opět v záklonu a celé tělíčko těsně přivinuté k tělu maminky.

ruzove_saty_jsem_mama

Poloha vsedě (nebo taky kolébka či madona)

Pohodlně sedíte, nohy si můžete podepřít a dítě máte v náručí jako při chování. Podpíráte dítěti záda a zátylek hlavičky. Spodní ruka miminka je kolem vašeho pasu a vy druhou rukou přidržujete v případě potřeby prs. Podobná je poloha v polosedě s podloženými nohami, která je vhodná pro maminky po císařském řezu. V těchto polohách je ale obtížnější správně nasměrovat hlavičku miminka k prsu, proto je zpočátku vhodnější volit polohu tanečníka nebo boční polohu, kde máme hlavičku miminka ve své dlani.

Vleže na zádech

Opět poloha, která může pomoci špatně se přisávajícím dětem a ulevit maminkám po císařském řezu. Maminka leží na zádech a dítě má břichem přitisknuté k sobě, dítě se může bez velkého úsilí přemisťovat i z prsa na prso.

Vzpřímená vertikální poloha

Matka sedí v mírném záklonu, jednou rukou objímá dítě, které leží bříškem na jejím břiše a nožičky má obkročmo na jedné její noze. Ruka podpírá hlavu, krk a tělo dítěte. Matka přidržuje kojící prs. Tato technika je vhodná pro nedonošené děti.

 

V případě kojení dvojčat se využívá zvláště fotbalové boční držení, z každé strany tak může mít maminka jedno. Často se ale stává, že se děti budí na kojení postupně.

Informativní příručku se zobrazením daných poloh většinou dostanete hned po porodu v nemocnici. Pokud vás kojení ale zajímá více, doporučujeme knihu Praktický návod na kojení, kterou zakoupíte i u nás.

Správné přisátí a kojicí techniky jsme konzultovali s laktační poradkyní Monikou Annou Kašparovou z www.porodsduverou.cz.

Zpět do obchodu