Matka jako nositelka života

Dnes slavíme Den matek. Pánové se možná trochu urazí, že se tak velkolepě neslaví Den otců, ale řekněme si popravdě – matka byla a stále je tou nejdůležitější částí rodiny. Zaslouží si svou pozornost a péči.

Nepříznivá historie

V pravěku, a ještě daleko před nástupem náboženství, byla matka kult a společnost si ji cenila a uctívala jako nositelku života – právě díky matkám docházelo k rozšiřování kmene a jeho síly. Tento pohled se změnil hlavně ve středověku, kdy byla žena považována za továrnu na potomky a zejména mužský dědic mohl zastat těžkou práci a postarat se tak o rodinu, případně pokračovat v rodu a moci. V dalších stoletích, zvláště ve vyšších vrstvách, matka sice dítěti dala život, ale jeho kotvou v životě se stala chůva nebo kojná. Dnes těmto dnům již odzvonilo a pomalu jsme se od 19. století dostali zpět k upevnění role ženy jako matky tak, jak ji známe.

Dnes máme o výchově tolik návodů a rad, jak vychovat šťastné a úspěšné dítě – stojí to ovšem čas a úsilí, které do jeho života vkládá převážně matka. Právě matka se soustředí na obstarání rodiny. Někdo to dokonce nazývá jako sebeobětování. Otázkou je, jestli matka chce tuto roli přijmout, obětuje vše svým dětem, nebo se snaží svůj pracovní a rodinný život spojit. V dnešní době se více a více žen přiklání k tomu, že role matky je nenaplňuje a potomky nechtějí.

krajkove_saty_jsemmama 

Pomoc maminkám

V posledních desetiletích se také velmi změnil přístup výrobců, kteří pochopili, že mateřství a rodičovství představuje významnou část trhu, na kterou lze zacílit různými zlepšováky a vymoženostmi, jež mohou maminkám péči o potomky zpříjemnit. Předchozí generace byly rády, když vůbec sehnaly dobrý kočár s korbičkou. Neexistovaly chůvičky, nebyla hnízdečka, péřové zavinovačky, šumící medvídkové, vibrační lehátka a další vymoženosti. Dá se tedy říci, že máme o trochu jednodušší život. I když…

V minulosti bylo normální, že se o dítě starala celá rodina. Tomu samozřejmě napomáhal i tehdejší způsob života, kdy celé generace povětšinou sdílely společné bydlení a domácnost. V případě potřeby roli matky zastoupila babička nebo teta. Kult rodiny býval opravdu silný, nyní je na výchovu spousta maminek naprosto sama, babičky mnohdy ještě pracují nebo bydlí na druhé straně republiky. Každý matka potřebuje odpočinek a občas si tzv. orazit. Proto je důležité, abychom toho na sebe nenakládaly moc – nezapomínejme, že máme velmi vstřícný sociální systém, díky němuž můžeme s dětmi zůstat doma relativně dlouho a nemusíme se hned po porodu hnát do práce.

Samozřejmě skloubit práci a děti je pro všechny z nás velmi náročné a stresující. Buďme rádi, že nám s tím dnes pomáhají různí pomocníci, jako jsou například naše oblíbené šátky a nosítka, kdy můžeme mít děťátko při sobě, a přitom udělat spoustu užitečných věcí. Máme odsávačky mléka, které můžeme uchovat na později, když se budeme muset vzdálit a nechat miminko třeba s tatínkem. Máme bezpečné autosedačky, takže s dětmi podnikneme daleké výlety. Kdo si ještě pamatuje, že jako dítě žádnou autosedačku neměl? Rozhodně jsme ušli velký kus cesty a v dnešní době se na matku i dítě pohlíží jako na rovnoprávné členy společnosti. Oslavujme tedy stále maminky jako nositelky života, jako tomu bylo v pradávných dobách.

Zpět do obchodu