Monitor dechu – je opravdu potřeba?

Dnešní doba nám nabízí spoustu chytrých věciček, které by nám starost o malé miminko měly ulehčit. Našim maminkách by se o některých vychytávkách mohlo jenom zdát. Vyplatí se ale kupovat všechny? Co takový monitor dechu, stojí za to ho pořídit nebo půjčit?

Doba se mění, dříve se miminka ukládala běžně na bříško a žádné monitory dechu se nepoužívaly. Jenže se množily problémy, které někdy vedly až ke smrti děťátka, a tak lékaři některé věci přehodnotili. Striktně dnes tedy radí pouze spaní na zádech a jak můžete vidět také v nemocnici, monitory dechu doporučují alespoň do 6 měsíců věku.

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS)

Strašák, o kterém nechce nikdo ani slyšet. Zatím není přesně jasné, jak se to vlastně stane a proč, miminka jsou většinou bez předešlých problémů naprosto zdravá. Nejohroženější jsou mezi 2. až 4. měsícem věku. U nás na SIDS ročně zemře zhruba desítka dětí.

Předcházet se mu dá hned několika faktory. V první řadě je to společné spaní s miminkem v jedné posteli. Spánek v těsném kontaktu pomáhá dětem uklidnit se a podporuje kojení, které chrání před syndromem náhlého úmrtí.

Pokud preferujete oddělené spaní a vlastní postýlku pro miminko, nedoporučuje se mít v postýlce cokoliv – plyšáky, peřinky, mantinely, ani ne oblíbená hnízdečka. Problémem může být také přehřátá místnost, na spaní kojenců se doporučuje teplota kolem 20 °C, ani byste ho neměly zbytečně zabalovat. Také by místnost rozhodně neměla být kuřácká, obecně je kuřácká domácnost pro miminko problém a může způsobit i jiné nemoci. Častěji SIDS postihuje nedonošená nebo nekojená miminka, problém je u drogově závislých matek. Syndrom může být také dědičný, pozor tedy, pokud se tento problém již ve vaší rodině vyskytl.

newborn-g865b74eba_1920

Foto: Pixabay

Nemusíte bdít celou noc

Nejčastěji postihuje děti při spánku. Abyste v případě odděleného spaní vás a miminka neklidně nestála vždy u postýlky a mohla si sama odpočinout, pomáhají monitory dechu. Je hned několik typů, ten nejčastější je deskový monitor, který leží pod matrací děťátka a zapínáte a vypínáte ho při manipulaci s miminkem. Pokud ale máte obavu nebo podezření na SIDS, dá se pořídit také monitor dechu na plenku, který je přenosný i do kočárku a dalších míst, kde by miminko mohlo spát (Mojžíšův koš, Hojdavak apod.). Jediný problém může být, že až se děťátko začne více hýbat, bude mu vadit.

Zaujmout může kombinovaný monitor dechu, který slouží i jako dětská chůvička a má další funkce, takže ho po půl roce nedáte zpět do krabice, ale používáte delší dobu. Jeho pořizovací cena je samozřejmě ale vyšší. Monitory dechu nemusíte nutně kupovat, dají se i zapůjčit ve specializovaných půjčovnách nebo přímo v nemocnici.

Zpět do obchodu