Volné ruce a spokojené miminko – nošení dětí má mnoho výhod

Již jednou jsme vám o nošení miminek psaly, svůj příběh s námi tehdy sdílela zakladatelka značky Jsem máma – Jana. Tentokrát bychom se chtěly zaměřit na nesčetné výhody, které nošení miminek nabízí maminkám i tatínkům.Již jednou jsme vám o nošení miminek psaly, svůj příběh s námi tehdy sdílela zakladatelka značky Jsem máma – Jana. Tentokrát bychom se chtěly zaměřit na nesčetné výhody, které nošení miminek nabízí maminkám i tatínkům.

Víte, že na našem blogu najdete mnoho rad jak pro těhotné, tak kojící maminky. Snažíme se s vámi sdílet vše, co je pro nás jako mámy důležité a co dnes ve světě frčí. Nošení je rozhodně velmi oblíbeným tématem posledních let a my samy jsme jeho nadšenými zastánkyněmi.

nosici_mikina_cerna

Mýty o nošení

Jednomu z mýtů podlehla kdysi i Jana – zakladatelka značky Jsem máma. Bála se, že nošení v šátku nebo nosítku není vůbec vhodné pro záda jejího miminka ani její vlastní. Opak je však pravdou. Je prokázáno, že miminko má celou dobu v děloze zakulacená záda a na takovou polohu je zvyklé. Až po narození si miminko postupně zvyká na polohu vzpřímenou – v postýlce, na podložce apod. Když ho tedy správně navážete do šátku nebo použijete ergonomické nosítko, vaše miminko má opět krásně zakulacená záda, což pro něj představuje přirozené uvolnění. Je opravdu důležité dbát na správnou polohu, proto doporučujeme nejdříve si nosítko/šátek vyzkoušet ve specializovaných obchodech, kde vám s polohou také poradí. Případně najdete návody i na YouTube.

Při správném nošení by nožičky miminka měly být roztažené kolem vašeho pasu do polohy „M“, tedy kolínka by měla být výš než zadeček. Z toho důvodu se rozhodně nedoporučuje nosit miminko zády k vám, jak můžete vidět ve filmech nebo na některých ilustracích na internetu – dítě tam spíše visí, než odpočívá, a nemůže dosáhnout správné polohy.

Taktéž je dobré dbát správného nastavení nosítka, aby vám bylo nošení pohodlné, nic vás netlačilo, ani nebolelo. Nejvíce se dělá chyba v posazení bederního pásu, který bychom měli mít přímo na pupíku. Všechny popruhy by měly být dotažené a nic by nemělo viset, ani vaše miminko.

Svět je v nosítku zajímavější

Tak si to představte a řekněte popravdě, raději byste neustále leželi, koukali do stropu či na kolotoč se zvířátky, případně do korbičky kočáru, anebo se místo toho rozhlíželi kolem sebe a poznávali neuvěřitelný svět, který vás obklopuje? Ano, můžete argumentovat, že malá miminka nevidí tak daleko jako dospělí, ale jejich zrak se stále zdokonaluje. Když se miminko s vámi nosí, má mnoho nových vjemů a možností poznávat věci kolem sebe, přírodu, lidi a nové zvuky.

Až bude vaše miminko větší, můžete zkusit nošení na zádech nebo oba způsoby kombinovat – tehdy je miminko zvyklé i na vzpřímenou polohu. Nosit (vepředu i vzadu) můžete naprosto pohodlně za jakéhokoliv počasí, stačí si jen pořídit vhodné oblečení. Na léto doporučujeme pro vás i miminko merino nebo jiné funkční materiály, které krásně odvedou pot. V naší nabídce najdete i funkční kojicí trika právě pro tyto příležitosti. Nejsou vhodná jen na léto, oceníte je i v chladnějších měsících jako základní vrstvu oblečení. Pak stačí přidat nosicí mikinu nebo bundu s nosicí vsadkou a jste vybavená, ať je zima nebo déšť.

nosici_mikina_Jsem_mama

Výhody nošení 

Už jsme toho jmenovaly hodně. Pokud byste snad váhala, ještě vám dáme pár důvodů, jak vám nošení ulehčí život.

  • Máte volné ruce – na úklid, jednodušší práce doma, vaření (ale pozor na manipulaci s horkými věcmi nebo nožem), venčení psů, nákup atd. Prostě můžete dělat všechno téměř jako normálně. Žádné bolavé ruce z neustálého kolébání.
  • Malé miminko je ve své přirozeně zakulacené poloze – také si lépe odpočine, protože jej houpavý pohyb hezky ukolébá, stejně jako když bylo ještě v bříšku.
  • Lepší přeprava v hromadné dopravě – také si vždycky říkáte, jaká to bude otrava zase vyhlížet někoho, kdo vám pomůže ze schodů a do schodů s kočárem? Musíte si vybírat jen nízkopodlažní linky atd. S nosítkem nic neřešíte a vyrazíte na výlet kdykoliv a jakkoliv. Vyřídíte všechny úřady i návštěvy.
  • Jednoduché kojení – miminko má hlad? Díky kojicímu oblečení ho můžete velmi rychle obsloužit kdykoliv a kdekoliv a nosítko vám ještě přidá na intimitě.
  • Mohou to vyzkoušet i tatínci – naprosto ideální kombinace, tatínek se sbližuje s miminkem a vy máte klid na odpočinek.

Začátky mohou být vachrlaté, než se naučíte vy i vaše miminko, jaká je ta nejlepší cesta navázání šátku nebo usazení do nosítka. Miminko může ze začátku plakat, bude to pro něj nové, ale nenechte se odradit. Pár kroků a nějaká ta praxe, a uvidíte, že se mu bude nošení líbit. Snad žádné miminko ještě neprotestovalo, když bylo „přilepené“ k mámě a mělo ji na blízku. Ne nadarmo takto některé zvířecí maminky mají svá mláďátka stále u sebe.

Zpět do obchodu