Jak jednoduše podpořit kojení – nestresovat se poučkami

Každá z nás určitě zažila ten nepříjemný první pocit z kojení, jestli miminko dostatečně pije a je vše v pořádku. Bohužel u kojení jako u lahvičky nevidíte, kolik dítko vypije a některé signály i „zaručené rady“ okolí vás mohou znejistět. Většinou se ale není vůbec proč bát.

Najděte si své tempo

Kojení je pro vás v případě prvního dítěte novinkou. Všude čtete, že to je ta nejdůležitější věc, prohlubujete váš vztah s miminkem a dáváte mu ty nejdůležitější živiny. Nemusí to vždy být tak růžové, neznamená to ovšem, že by bylo něco špatně. Zvlášť na začátku to pro vás může být velmi bolestivé, bradavky praskají, prsa vám otékají a miminko si třeba ani tolik mléka nedokáže vzít, a tak musíte odstříkávat nebo odsávat, případně využít kojicích kloboučků. Všechno chce ale čas a hlavně klid.

Nervózní maminka určitě ničemu nepřispěje. Nemusíte být ale vystrašená z klasických projevů malého novorozence. Ne všechny spokojeně spinkají většinu dne. Miminka se kojí často, klidně i každou hodinu dvě, stejně tak v noci. Mýtus, že by měla miminka v určitém věku spát celou noc, je už dávno přežitý. Kojte tak, jak vaše dítě chce.

Přijde vám, že se nedá odložit a stále pláče? Kojení nebo kontakt s vámi mu prostě dodávají pocit bezpečí, vždyť ještě nedávno bylo v teple a bezpečí vaší dělohy, nyní je v obrovském a novém světě. Nemusí nutně chtít kojit, třeba stačí jen chování, kontakt tělo na tělo. V dnešní době už najdete nosicí šátky nebo nosítka od prvních týdnů života, abyste se zase nemusela strhat věčným chováním.

Obávat byste se měla pouze v případě, že miminko neprospívá a nepřibývá na váze, což ovšem zhodnotí váš pediatr. Vy se sama nějakým vážením před a po kojení určitě dopředu nestresujte, pokud se vaše miminko nenarodilo předčasně nebo vám doktor nedoporučil jinak. Naše zkušenost je, že vás i sestry v porodnici mohou mnohdy zbytečně vystrašit. Najděte si své tempo a svůj klid. Kojte klidně půl hodiny, střídejte prsa, polohy, až najdete to, co vám oběma vyhovuje.

kojici_saty_jsemmama_cervene

Zkušenost zakladatelky e-shopu Jany
Vzpomínám na to, jako by to bylo dneska. V těhotenství jsem se zúčastnila přípravy na porod, kde se řešila také laktace, pořídila jsem si i knihu o kojení, kterou vám doporučuji. Věděla jsem, že nebudeme používat dudlík ani lahvičku a že budeme společně spát. Byla jsem skvěle připravena, ale ani tak se mi problémy nevyhnuly. Téměř celé první tři měsíce byly plné pláče a bolesti.

Vlastně to začalo už v porodnici. Odmítala jsem dokrm, a ačkoliv se syn dobře přisával, měl úbytek na váze (který byl však v normě). Sestry se mě snažily donutit vážit miminko před a po kojení, což jsem odmítala a musela jsem poslouchat, jak je jim líto hladového miminka, protože maminka nedokáže pochopit, že nemá mléko. Celé to vyvrcholilo mým podepsáním reverzu a odchodu domů i přes jejich nevoli.

Doma se to mírně zlepšilo, ale do ragád se dostala kvasinka a ta udělala své. Čekaly nás týdny řezavé bolesti, bojkotu a únavy. Každý den jsem vedla boj sama se sebou – přejít na umělé mléko nebo tomu dát ještě šanci? Po několika návštěvách laktační poradkyně a vyléčení kvasinky jsem objevila kouzlo nošení a krátce na to jsem se naučila v šátku také kojit. Krizi jsme překonali, a nakonec toto nádherné období trvalo téměř 4 roky, než se syn sám odstavil. Kdyby mi to tenkrát někdo řekl, nevěřila bych.

mimi_jsemmama

Přírodní pomoc k lepšímu kojení

Důležité je dodržovat pitný režim, klidně přísněji, než jste to dělala před porodem. Nalijte si plný džbán vody a doplňujte podle toho, kolik byste vzhledem ke své váze měla vypít. Nezapomínejte na to, voda je pro nás důležitá celý život. Pomoci vám může také masáž prsou před kojením a stlačování prsu při kojení, což děťátku s kojením pomáhá. K dobré pohodě a možnosti nakojit kdykoliv a kdekoliv pomáhá i vhodně zvolené kojicí oblečení.

Když by opravdu došlo na to, že miminko nepřibývá na váze a vy byste nechtěla hned dokrmovat, rozhodně se spojte s laktační poradkyní ve svém okolí, ideálně pokud máte doporučení. Většinou stačí upravit kojicí techniku nebo vás naopak jen ujistí, že je vše v pořádku a pomůže vám se uklidnit a mít tak při kojení větší pohodu, kterou vycítí i vaše děťátko. Zvážit byste měla i užívání dudlíků nebo lahviček, které špatnému přisátí mohou nahrávat.

Rychlým pomocníkem na zvýšení laktace může být užívání některých bylinek ve formě čaje. Jsou již speciální kojicí čaje, ale můžete se zaměřit pouze na jednu podpůrnou látku. Prověřený účinek má pískavice řecké seno, benedikt lékařský nebo moringa olejová. Také kombinace anýzu, fenyklu a kmínu může být prospěšná i pro zažívání vašeho novorozence.

Důležité informace, ale i praktické rady najdete také v knize Praktický návod na kojení, kterou určitě doporučujeme novopečeným maminkám. Na kojení vás připraví a v mnohém uklidní.

kojici_saty_jsemmama_modre

Zpět do obchodu