Podzim je tu, myslete na svoji imunitu i miminka

Naše imunita se buduje celý život a začíná s tím hned porodem. Imunitní systém má stejnou roli jako mozek, srdce a plíce, pracuje neustále a chrání nás i před naprosto neviditelnými bakteriemi a patogeny. Jak ji na podzim posílit u sebe i dětí?

Říká se, že děti narozené přirozenou cestou, by měly mít odolnější imunitní systém než ty přivedené na svět císařským řezem. Znáte to ale, výjimka potvrzuje pravidlo, a tak se nemusíte hned bát, že vaše miminko narozené císařem na tom bude špatně. U takových dětí se ale například doporučuje podávat probiotika v prvních letech života právě na podpoření imunity.

Kojení na prvním místě

V době těhotenství chrání děťátko náš imunitní systém a další potřebné látky mu předáváme mateřským mlékem. Kojení je tedy další dobrou průpravou pro podporu silného imunitního systému. Mateřské mléko chrání před ušními infekcemi, alergiemi, průjmem, zápalem plic, meningitidou a infekcemi močových cest. Doporučuje se kojit alespoň prvních 6 měsíců, aby to mělo opravdu kýžený výsledek. Pokud ale kojení není možné, i tak můžete imunitu děťátka podpořit správnou stravou.

Časem naše ratolesti čekají další zkoušky, většinou je velkým náporem na imunitu začátek školního roku nebo vůbec začátek docházky do školky nebo školy. Děti najednou přicházejí do styku se spoustou bakterií a virů, se kterými se předtím ještě nesetkaly. Imunita dětí se buduje do 7 let, dbejte tedy na to, že do té doby budete jejich imunitní systém podporovat.

tehotna_puntikate_saty_jsemmama

Jak dětem i dospělým zlepšit imunitu

Zkuste stále dbát na přísun vitamínů a minerálů ze stravy. Domácí vyvážená strava je stále to nejlepší, co může vaše miminko, batole i starší dítě dostat. Zkuste se vyvarovat prefabrikovaným potravinám a přebytečným cukrům i tukům. Klidně vařte společně s dětmi, bude to pro ně užitečná lekce do života a budou vědět, proč je důležité jíst určité potraviny a nezapomínat na ně v jídelníčku. Nejdůležitější pro naši imunitu jsou Omega 3 (rybí tuk), vitamín D (ten dostáváme také z pobytu na sluníčku, takže každý den zkuste strávit nějakou dobu venku), vitamín K (listová zelenina a rostlinné oleje), vitamín C (většina ovoce a zeleniny) a probiotika (přírodními probiotiky jsou třeba kysané zelí, kombucha, nakládané okurky, kimchi, kefír, podmáslí nebo jogurty).

Někteří rodiče si vypomáhají vitamínovými doplňky, je dobré vědět, že multivitaminy zabírají spíše v teplejších měsících. V době snížené imunity (podzim/jaro) je vhodnější dodávat každý vitamín zvlášť. Pomoci imunitě u dětí ale i u sebe můžete pravidelným a dostatečným spánkem, omezením cukrů ve stravě (u dospělých samozřejmě i návykových látek) a hlavně psychickou pohodou. Zahrnujte své děti láskou a pohodou, budete prospívat všichni.

vsadka_mimco

Zpět do obchodu