Na jaké benefity od pojišťovny máte jako těhotná nebo kojicí právo 2022

Nezapomínejte čerpat výhody svého zdravotního pojištění. Zrovna v období těhotenství a kojení se vám to určitě vyplatí. Podíváme se, jaké benefity nabízejí nejznámější zdravotní pojišťovny, ať už pro samotné maminky, nebo novorozence.

Oborová zdravotní pojišťovna

Nabízí maminkám a novorozencům do jednoho roku až 3 000 Kč na různé programy. Zahrnují například očkování pro miminka nehrazená z veřejného pojištění, vitamíny a doplňky stravy, screening v 1. trimestru, předporodní kurzy, kurzy plavání a cvičení nebo náklady na vybrané přístroje a pomůcky jako jsou odsávačky a náklady spojené s porodem.

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Maminkám nabízí 3 000 Kč k čerpání během těhotenství a do jednoho roku dítěte na screeningová vyšetření (1. trimestr, hodnocení morfologie plodu ve 2. trimestru, screening růstové restrikce plodu ve 3. trimestru), vhodnou pohybovou aktivitu v těhotenství, předporodní kurz pořádaný porodnicí, služby laktačních poradkyň, pomůcky ke kojení (odsávačka, kojicí kloboučky, absorbční vložky, nádoby na uchovávání mateřského mléka apod.), monitor dechu nebo náhradní deska, náramek monitorující životní funkce miminka, dentální hygienu.

Pro nedonošená miminka pak až 3 000 Kč na nákup umělé výživy (mléka) pro novorozence, nákup mateřského mléka z banky nebo rehabilitační péči pro tyto děti. Navíc na pobočce dostanete pro každého novorozence poukaz na příspěvek v hodnotě 500 Kč na potřeby nebo pomůcky pro miminko zakoupené v lékárně. A také příspěvek až 1 000 Kč na očkování proti rotavirovým nákazám.

tehotna_saty_jsem_mama

Vojenská zdravotní pojišťovna

Pro děti nabízí každý rok až 1 000 Kč na nepovinná očkování, až 400 Kč ročně na plavání (maminky nebo dítěte), až 500 Kč ročně na pohybové aktivity pro děti (i ty společné s rodiči). Pro těhotné ženy dále až 1 500 Kč na prvotrimestrální screening, kurz cvičení a další pohybové aktivity, předporodní kurz, služby laktační poradkyně (až 6 měsíců po porodu). A v neposlední řadě až 200 Kč na doplňky stravy pro těhotné.

A až 1 500 Kč na péči o miminko do 6 měsíců věku – pomůcky ke kojení a krmení dětí (kojicí kloboučky, kojicí polštářek, odsávačka mateřského mléka, speciální podprsenky a vložky do nich, speciální kojicí tílka, ohřívačka, sterilizátor, kojenecké lahve, nádoby na uchovávání mateřského mléka, formovače a chrániče bradavek), monitor dechu miminka, pomůcky k péči o novorozence a kojence (teploměr, elektronická chůvička, polohovací polštář, váha, odsávačka hlenů).

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

ČPZP poskytuje dětem do 17 let včetně příspěvek na preventivní očkování až do výše 1 500 Kč. Pro těhotné ženy má pak příspěvek až 2 500 Kč (v roce 2022) na nadstandardní vyšetření nehrazená z veřejného zdravotního pojištění jako prvotrimestrální screening, epidurální analgezie (v případech, kdy není aplikován z rozhodnutí poskytovatele zdravotních služeb), kurzy pro těhotné (kurzy týkající se těhotenství, porodu a mateřství zakoupené v průběhu těhotenství), plavání pro těhotné, masáže těhotných nebo psychoprofylaktická příprava těhotných k porodu.

A příspěvek až 1 000 Kč pro matky dětí do jednoho roku na pomůcky na kojení a krmení (formovače a chrániče bradavek, kojicí kloboučky, absorpční prsní vložky, odsávačka mateřského mléka včetně příslušenství a náhradních dílů, ohřívačka, nádoby na uchovávání tekutin, láhve na kojení/krmení, nádoby/nádobí ke krmení dětí do 1 roku věku – vztahuje se i na sady a příbory, sterilizátory kojeneckých lahví a pomůcek ke kojení, kojicí polštáře), cvičení pro ženy nebo dětské inhalátory. A v neposledním až 500 Kč pro děti do dvou let na produkty pro zdravý rozvoj dítěte a cvičení pro děti.

kojici_saty_jsem_mama

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra

ZPMV má hned několik forem podpory. Třeba proplácí až 3 000 Kč na předporodní kurzy pro maminky vedené zdravotní sestrou nebo porodní asistentkou i online, cvičení pro těhotné a pro ženy po porodu včetně on-line kurzů, vitamíny a doplňky stravy pro těhotné nebo ženy po porodu, vyšetření v těhotenství nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (genetické nebo vyšetření štítné žlázy, 3D nebo 4D ultrazvuk), odběr pupečníkové krve z důvodu dalšího medicínského využití, pomůcky pro kojení (formovače a chrániče bradavek, kojicí kloboučky, speciální podprsenky a vložky do nich, speciální kojicí tílka, kojicí polštářek, odsávačka mateřského mléka, ohřívačka, sterilizátor), laktační poradenství, masáž pro těhotné, dentální hygiena, stimulace pánevního dna na magnetickém křesle pro pacientky s dysfunkcí pánevního dna, nákup mateřského mléka nebo analýzu mateřského mléka. A podpora 500 Kč navíc na každého novorozence z vícečetného těhotenství na pomůcky pro kojení, nákup mateřského mléka nebo nákup monitoru dechu.

Dále pak až 1 500 Kč dětem do jednoho roku na pomůcky pro novorozence a kojence (teploměr, odsávačka hlenů, polohovací polštář pro kojení, chůvička), váha, monitor dechu, zvlhčovač, čistička nebo inhalátor vzduchu (včetně platby za pronájem či půjčení), organizované cvičení nebo plavání s kojencem (i vaničkování), masáž pro novorozence a kojence, kurz první pomoci pro dítě organizovaný zdravotníkem (včetně online formy). A až 2 000 Kč na všechna očkování, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění pro děti do 18 let.

tehotna_saty_zlute

Zpět do obchodu