Jana Tomášková: Elegantní a kvalitní těhotenská a kojicí móda tu chybí

Jana je zakladatelkou e-shopu a vlastní značky Jsem máma. Je také mámou tříletého syna a jejím posláním je pomáhat lidem. Jak se dostala k provozování oblíbeného online bazaru s těhotenským a kojicím oblečením a proč se pustila i do e-shopu? Více se dočtete v rozhovoru.

Autor: Barbara Tesařová

Jak začala vaše cesta k založení vlastního e-shopu?

Začalo to nejdříve bazarem, který jsem založila už před třemi lety. Myšlenka přišla v průběhu mého těhotenství, protože jsem sama zastánce udržitelné módy a ráda nakupuji v second handech. Když mi začalo růst bříško, chtěla jsem do svého šatníku něco těhotenského. Zjistila jsem, že žádné specializované second handy neexistují, ani u nás v Hradci Králové, kde jsem tenkrát žila, dokonce ani v Praze. Byla jsem v šoku z toho, že to ještě nikoho nenapadlo. Pak jsem porodila a zase jsem sháněla, tentokrát kojicí oblečení. Ale ani tak jsem nepochodila. A v tu chvíli už se mi v hlavě rodil nápad, že s tím musím něco udělat.

A tak vznikl váš bazar?

Přesně. Jako první jsem založila komisní bazar, což znamená, že mi maminky přivezou oblečení domů, já to prohlédnu a domluvíme se na ceně, kterou jim dám a já to pak dále prodávám. Maminkám to vyhovuje, ony samy to nechtějí fotit, někde inzerovat nebo domlouvat předání, ale chtějí se toho zbavit. Začalo to nejdříve jen kamarádkami, ale rozrostlo se to. Co jsem nemohla prodat, to jsem dala do charitního kontejneru, takže naprosto zero waste. Ale prodávání po bazarech už bylo neúnosné, měla jsem tu víc a víc oblečení, a tak jsem si založila skupinu na Facebooku.

A jaké byly reakce?

Hned jsem měla desítky členů, maminky mi psaly, jak je to super. Byly rády, že mi mohou oblečení poslat a prodat, jiné byly zase šťastné, že najdou na jednom místě celou těhotenskou a kojicí výbavu. Časem jsem svolila, že mi nemusejí to oblečení jen vozit, ale mohou mi ho i posílat, protože to bylo časově náročné. Jenže některé mi pak posílaly takové už ne úplně nositelné kousky a já na tom dost prodělávala. Tak to nešlo dál, a tak jsem našla spolehlivého dodavatele second handového oblečení. Měla jsem ale i poptávku po novém oblečení za přijatelné ceny.

jana_tomaskova_modre_kojici_saty

To se začínala rodit myšlenka e-shopu?

Ano, začala jsem pátrat po dodavatelích. Trvalo mi asi rok, než jsem našla dobré dodavatele, kteří mi vozili krásné a kvalitní oblečení za velmi přijatelné peníze. Zároveň se mi ale množily poptávky po něčem originálnějším, co tu nenabízí každý. Úplnou náhodou jsem narazila na skvělou britskou návrhářku, která je známá hlavně v západní Evropě. Poslala mi pár svých šatů a já z nich byla paf, skvělé materiály, střihy. Něco takového tu vůbec nemáme. Tak jsem se rozhodla, že budu prodávat hlavně její věci.

A nebyla původní myšlenka, že byste nabízela na e-shopu více značek?

Byla, ale já jsem se pro tuto značku tak nadchla, že jí nic jiného nedostačovalo. Ani materiálem, ani střihem. Nicméně jsem měla touhu založit i svou značku. V hlavě jsem měla spoustu střihů a kombinací látek, které by se mi líbily a které na našem trhu zkrátka chybí. Jenže já neumím šít. Ale protože vidím velký smysl v pomoci druhým, rozhodla jsem se oslovit chráněné dílny a s několika z nich jsme se domluvily na spolupráci. S jednou už jsme daly dohromady první kojicí šaty značky Jsem máma. A s dalšími ještě jednám, přeci jen na dálku se to domlouvá hůře, ale mám z toho radost.

Vy nepodporujete svým podnikám ale jen chráněné dílny, je to tak?

Ano, chci ještě část z každé objednávky dávat na hospic, který máme tady v Hořicích, kde bydlím. Už je podporuji delší dobu, takže to byla hned první myšlenka. Jako každá nezisková organizace bojují s penězi, žijí hlavně z darů a dělají neuvěřitelnou službu společnosti. Já prostě nejsem člověk, který by vydělával jen pro sebe, vždy jsem někomu pomáhala a chci v tom pokračovat.

Jaké bylo vaše původní povolání před rodičovskou dovolenou?

Poslední čtyři roky jsem pracovala s dětmi na základní škole jako vychovatelka. Měla jsem družinu a vedla kroužky. Byla to pro mne práce snů, děti miluji.

jana_tomaskova_sedive_kojici_saty

V čem je váš e-shop výjimečný?

Můj e-shop se hodně odlišuje osobní přístupem. Je spousta obchodů, které prodávají těhotenskou a kojicí módu, ale vím, že tam v pozadí není žena, která by každý kousek poctivě doma vyzkoušela a byla si jistá, že se v tom bude dobře kojit, bude to pohodlné a funkční. Já jsem dostala do rukou i šaty, které mi úplně neseděly a rovnou jsem je z nabídky vyřadila. Mám opravdu přísný metr. I když byly třeba kvalitní, ale z mé zkušenosti nebyly tak praktické. Mně opravdu záleží na tom, aby vám to sedělo.

Vyčlenila jsem doma jednu místnost, což je takový můj showroom a sem za mnou můžete přijet a šaty si vyzkoušet, já vám poradím, pomohu vybrat případně jiné. Hodně mi na tom záleží. Ráda tu přivítám celou rodinku, děti si pohrají, vy si vyzkoušíte šaty a budete mít příjemné odpoledne s výletem. Můžeme i jako mámy probrat témata, která vás tíží.

Zatím nabízíte jen trika, šaty a noční košile, bude se sortiment rozrůstat?

Zatím je nabídka hodně mým odrazem, já totiž nosím zásadně jen šaty. Možná to někomu přijde divné, ale já v nich doma uklízím nebo sekám zahradu. Mám ráda elegantní módu, což asi poznáte na mé nabídce. Ale ano, do budoucna bych ráda přidala legíny, sukně nebo funkční prádlo. Možná i nějaké sety pro matky a dcery, ale to nechci předbíhat. Třeba kalhoty nebo podprsenky, ty u mě asi nikdy nenajdete, přijde mi jejich výběr moc specifický, člověk si to musí opravdu dobře vyzkoušet.

Zpět do obchodu