Šestinedělí je čas pro vás a miminko

Vrátíte se z porodnice a už na váš čekají babičky a další rodinní příslušníci v závěsu a dožadují se návštěvy? Nebojte se říct ne. Šestinedělí má být opravdu obdobím klidu a rozvíjení vašeho společného vztahu s miminkem. Podporuje také kojení.

Šestinedělí neznamená, že máte vygruntovat celý barák, shodit kila po porodu nebo dokupovat výbavičku. Šestinedělí má být klidné a bez stresu, nejlépe také bez návštěv, protože novorozenec je velmi náchylný na jakékoliv choroby. Taktéž vaše tělo potřebuje nejdříve regeneraci, a tak ho spíše dávejte dohromady doporučenými cviky z porodnice a nedávejte si hned tvrdý hubnoucí program. To by totiž mohlo mít i velmi negativní vliv na vytváření mléka. Stačí procházky s kočárkem či nosítkem, které prospějí vám i miminku, každý den můžete ujít trochu více.

Zkušenost zakladatelky e-shopu Jany
V šestinedělí jsem odmítala jakékoliv návštěvy. Se synem jsme měli velmi náročné začátky s kojením a já byla permanentně ve stresu. Nebyla jsem schopná uvařit nebo uklidit. Přišlo mi, že nedělám nic jiného, než že jen kojím, dávám odříhnout nebo uspávám. O to víc jsem ocenila péči mojí mámy, která k nám každý den jezdila, vždy nám uvařila, uklidila a vyžehlila pleny. V tu dobu jsem si uvědomila více než kdy jindy, jak dokáže žena porozumět potřebám jiné ženy. Nebojte se takovou pomoc přijmout a šestinedělí skutečně prožít maximálně intenzivně s vaším miminkem. Spěte spolu, mazlete se, odpočívejte. Pravděpodobně už více takových příležitostí nebude.

jsem_mama_kojici_triko

Důležitá je psychická pohoda

Neplánujte si na toto období nic náročného nebo stresujícího. Musíte vyřídit sice nějaké formální náležitosti, první návštěva pediatra, přihlášení k pojišťovně apod., ale určitě by nebylo vhodné se v té době stěhovat, přestavovat nebo se jinak stresovat. Klid a navázání vztahu s miminkem je důležitý také pro předcházení poporodním depresím. I když i to, že budete bezstarostná maminka nemusí zajistit, že vás neminou, ale zbytečný stres vám může jen ublížit. Vždyť kdy jindy můžete jen ležet v posteli a mazlit se s malým miminkem? Věřte nám, to už nikdy nebude jako dřív, užijte si to.

Pokud má okolí takový zájem o nový přírůstek do rodiny, měli by dbát vašeho soukromí a spíše pomoci třeba s vařením nebo úklidem. V dřívějších dobách bydlely několika generační rodiny nebo celé komunity pohromadě, aby se ženy právě v takových chvílích navzájem zastoupily a vše skvěle fungovalo. Dnes máme bohužel příbuzné i desítky kilometrů vzdálené a podpora se tak vytrácí. Proto mají muži nárok na otcovskou dovolenou, aby vám v prvních dnech pomohli. Ať se nebojí jí využít, miminko potřebuje vás oba.

Také stále dochází k čistění vašeho těla po porodu, a tak se musíte často mýt, vyměňovat vložky a prostě se necítíte úplně na to být společenská a bavit zbytek rodiny. Máte na to právo. I se sexem se radí počkat po tomto období, i když by na vás muž naléhal, zkuste mu vysvětlit, že sexuální půst má pro něj také pozitivní účinky – zvyšuje se mu testosteron.

Dopřejte si tedy odpočinek, klid, vyváženou a pestrou stravu, ať si ji klidně každý den objednáváte z internetu, pokud to váš rozpočet snese, není nutné stát celý den u plotny. Ale pokud vám to miminko dovolí a vám to dělá radost, směle do toho. Šestinedělí byste si měla užít a prohloubit tak svůj vztah s miminkem, zvyknout si na vaše soužití a tzv. se rozkojit.

Zpět do obchodu