Slow fashion, zero waste a swap? To nejsou vymyšlená slova futuristického slovníku, ale naše budoucnost!

Určitě už jste na ta slova narazili, ale možná jsou pro vás zatím neznámou. Všechno se točí kolem udržitelného světa (nejen) oblékání a je doufejme světlou budoucností pro naši planetu. Chcete vědět více?

Fast fashion vs slow fashion

V médiích v poslední době najdete velmi skloňované slovo fast fashion, tedy nadprodukční móda a dopad její výroby na životní prostředí. Více a více lidí tedy sahá po tzv. slow fashion, čili módě udržitelné. Oblečení, které je kvalitní a můžete ho nosit desítky let. Není tedy třeba kupovat každý rok nové triko nebo kalhoty. I o to se snaží náš e-shop Jsem máma. Nabídnout vám těhotenské a kojicí oblečení z kvalitních materiálů, které využijete i při několika dětech nebo pošlete dál svým kamarádkám a známým.

Zároveň se náš e-shop zaměřuje na udržitelnou módu. Naši značku Jsem máma šijí české švadleny z chráněných dílen. Není tedy vyráběna v čínských fabrikách v hrozných pracovních podmínkách a při neuvěřitelné zátěži pro naši planetu. I nabízené zboží jiných značek je vyrobené jen z těch nejlepších materiálů a je šité švadlenami v Polsku.

Věděli jste, že spousta oblečení končí ve spalovnách a na skládkách? Základem udržitelné módy je nenakupovat ve velkých obchodních řetězcích, které velmi často podporují masivní výrobu v obrovský fabrikách, které znečišťují životní prostředí.

cerne_pruhovane_tehotenske_kojici_saty

Zero Waste

Už jste četli o tom, že cesta k vytvoření našeho e-shopu vedla přes založení komisního bazaru, kdy ženy prodávaly své nevyužité těhotenské a kojicí oblečení? Tento bazar stále funguje na Facebookové stránce a najdete tam krásné kousky. Nošení second handového oblečení je principem Zero Waste přístupu. Tedy nulového odpadu. Koupíte si již nošené oblečení a pak ho pošlete také dále. Netvoří se tedy další odpad, který naše už tak zahlcená zeměkoule nepotřebuje.

Zero Waste přístup můžete samozřejmě aplikovat na vše ve svém životě. Nenakupovat jídlo v plastových obalech a nakupovat v bezobalových obchodech. Možností, jak redukovat odpad je neuvěřitelné množství, možná byste se až divili. A rozhodně to není nic složitého. V posledních letech na takový životním styl přechází více a více lidí. Další informace se můžete dozvědět třeba na webu https://bezobalu.org/.

Swap

Leží vám doma nevyužité věci jako spotřební zboží, malé i velké spotřebiče, nábytek nebo oblečení? Nechcete se s nimi prodávat po bazarech nebo ani nevíte, jakou částku byste za ně chtěli? Tak swapujte!

Swap je výměnou vašich přebytků za přebytky někoho jiného. Tedy máte šaty, které jste jednou oblékla na svatbu a už pro ně nemáte využití? Můžete je vyměnit třeba za kraťasy, které už někomu jinému nesedí.

Swap se stal velmi vyhledávanou možností směny přebytečných domácích věcí a na Facebooku určitě najdete skupinu pro swap právě ve vašem městě nebo okrese. Nebo můžete využít web www.swapuj.cz.

sede_puntikate_tehotenske_kojici_saty

Zpět do obchodu