Jak na cvičení po porodu

Jste aktivní maminka a už vám po těhotenství pohyb chybí nebo byste pohybem ráda ztratila přebytečná kila, která jste během těhotenství nabrala? Nevíte ale, kdy začít a jak na to? Zdravé cvičení neznamená nutně zvedání činek v posilovně, ale právě naopak – můžete si ho užít. Co je tedy pro maminky po porodu vhodné?

Šestinedělí velmi pozvolně

Když odcházíte z porodnice, většinou jste vybavené informací, jaké cviky můžete v šestinedělí provozovat pro lepší zavinutí dělohy, posílení pánevního dna a nastartování laktace. Doporučujeme předepsané cviky v šestinedělí nezanedbat, protože díky nim předcházíte riziku inkontinence a možné diastáze.

Velmi doporučované jsou například Kegelovy cviky právě na posílení pánevního dna. Vhodné je také cvičit brániční dýchání, protože během těhotenství jsme postupně přešly spíše k dýchání do hrudníku.

V období šestinedělí byste neměla praktikovat žádné těžké cvičení. Pokud jste po porodu císařským řezem, je vhodné najít si fyzioterapeuta, který vám poradí, jak dále postupovat, aby vaše regenerace byla co nejjednodušší. Ten vám také doporučí cviky, které můžete dělat i doma, když miminko bude spát.

Nejvhodnější aktivitou v šestinedělí jsou procházky, pozvolně můžete chodit na delší a delší, také podle toho, co vám doporučí pediatr a podle toho, jaké je zrovna počasí. Je to aktivita zdarma a spojíte ji i se spánkem miminka.

cviceni4

Po šestinedělí hurá do akce

Pokud už jste po šestinedělí fit a cítíte se na to, můžete zlehka začít s aktivitami, které jste dělala ráda. Pozor ovšem, pokud byste cvičila brzy velmi intenzivně, může se zvyšovat hladina kyseliny mléčné v krvi, která pak přechází do mateřského mléka a ovlivňuje jeho chuť. To v začátcích kojení může mít negativní vliv – někdo proto doporučuje kojit před cvičením. Pokud tedy nemusíte zpět k intenzivnímu tréninku, zvolte nejdříve nějaké lehčí aktivity.

Po porodu je většinou nejdůležitější posílení pánevního dna a posílení středu těla. Není nutné se hned drtit v posilovně a cvičit všechny možné svalové partie, ale zaměřte se na to nejdůležitější. Jde o kvalitu, ne kvantitu.

Pomoci vám mohou různé cvičební programy, které se v dnešní době zaměřují přímo na maminky. Můžete je dělat z pohodlí domova online nebo si sama najít sadu cviků, které vám nejvíce vyhovují. Případně se poohlédněte, jestli ve vašem okolí není nějaká cvičící skupina. Velmi jednoduše se však dá cvičit i během procházek a chůze s nosítkem venku – spojíte tak příjemné s užitečným.

Kromě již zmíněné chůze je možné také běhat nebo, pokud se na to cítíte, zkuste třeba inlajny (kolečkové brusle). Až bude vaše dítko o něco starší podívejte se po nějakém cvičení maminek s dětmi, které je v poslední době velmi populární. Lektoři vymýšlejí zábavné aktivity pro děti a zároveň se při tom hýbají i jejich maminky. Miminko bude mít nové vjemy a vy najdete třeba i nové kamarádky ze sousedství.

cviceni6

Sportovní oblečení je základ – ideálně, pokud je zároveň kojicí

Nezapomínejte na vhodné oblečení. Samozřejmostí jsou sportovní kojicí podprsenky, které vám zpevní poprsí, ale je nesmírně důležité, aby vám při cvičení byl příjemný celý váš outfit – abyste se příliš nepotila, nebylo vám horko a cítila se pohodlně.

  • V první řadě se zaměřte na vhodný materiál. Doporučujeme šáhnout po kvalitních funkčních materiálech, které jsou jemné, příjemné na dotek, dýchají, chladí a odvádí pot. V naší nabídce naleznete nespočet funkčních sportovních kojicích triček z opravdu prvotřídních materiálů, jako jsou modal (MicroModal®), bambus, český Tencel® nebo merino (máme letní i zimní variantu podle gramáže). O výhodách těchto materiálů jsme se více rozepsali v tomto článku: Funkční oblečení se vám hodí nejen na sport.

    Letošní novinkou je luxusní směs merino vlny s hedvábím, která kombinuje nedocenitelné vlastnosti dvou 100% přírodních supermateriálů – kvalitní finské merino vlny a úžasně jemného hedvábí. Ideální volba na léto! 🌞

  • V druhé řadě se zaměřte na vhodný střih. Sportovní oblečení vám nesmí nikde vadit a nesmí vás omezovat v pohybu. Výhodou je, že při navrhování našich vlastních střihů funkčního oblečení Jsem máma jsme na to všechno mysleli za vás. Proto všechna naše funkční kojicí trička skvěle padnou, při sportu je téměř necítíte, a ještě s nimi můžete pohodlně nakojit své miminko.

Na vaše outdoorové i indoorové aktivity dále doporučujeme pořídit ty nejpohodlnější legíny na trhu. Podívejte se na ty naše (značka Jsem máma), které si navrhujeme a šijeme sami. Legíny vyrábíme z úžasně příjemného materiálu, jsou naprosto nepropustné a s vyšší pasem. V naší nabídce najdete klasické legíny i těhotenské legíny, všechny modely máme ve standardní i prodloužené délce.

cviceni3

Zpět do obchodu