Velký krok pro malé nožičky: Když se z miminka stává školkáček

Máme pro vás 10 rad, které vám i vašemu děťátku pomohou s přechodem do nového prostředí. Tento velký krok je výjimečný pro nás všechny, tak si ho hezky uložte do vzpomínek.

Když jde dítě do školky, loučení s dítětem

Šťastné a zároveň smutné

První den ve školce. Moment, který si každá maminka pamatuje navždy. Směs emocí, které se v nás mísí, když poprvé pustíme ruku našeho maličkého a necháme ho vykročit do světa bez nás. Je to jako byste vypouštěly malého motýlka z kokonu, s pocitem hrdosti a strachu, že ještě neumí pořádně létat. 😊

Pro naše děťátko je to obrovský krok. Náš drobeček, ten malý hrdina s batůžkem větším než on sám, bude stát před branami školky s očima plnýma očekávání. Možná zahlédnete jiskřičku strachu, možná záblesk zvědavosti a dobrodružství. Poprvé se ocitá v novém prostředí, obklopený cizími tvářemi. Najednou se z našeho miminka stává samostatná bytost, která má své vlastní zážitky, o kterých nám bude večer vyprávět.

A co my, maminky? Stojíme tam opodál, s knedlíkem v krku, snažíme se neukázat slzy 😢 a s úsměvem povzbuzujeme naše maličké. 🥰 V hlavě se nám honí tisíce myšlenek. Bude tam šťastné? Najde si kamarády? Nebude po mně plakat?

Když jde dítě do školky, do školky s batůžkem

A tak začíná další velké dobrodružství.

První kamarád? Poklad! První obrázek namalovaný ve školce? Umělecké dílo! A ten moment, kdy vaše dítě poprvé nechce ze školky domů, protože se mu tam tak líbí? No, to je směs radosti a lehké žárlivosti, kterou znají jen rodiče.

Když jde dítě do školky, holčička s hračkami

10 osvědčených rad, jak se s tím vypořádat

Je to těžké, ale je to přirozené. Naše dítě roste a my musíme růst s ním. Tady jsou naše tipy, jak přežít první dny (a neutratit celou výplatu za čokoládu a kapesníky 😊):

  1. Připravte se předem: Čtěte knížky o školce, hrajte si na školku s plyšáky. Udělejte z toho dobrodružství!
  2. Nechte dítě vybrat si školkové propriety: Batůžek, lahev na pití, bačkůrky. Pocit kontroly mu dodá jistotu!
  3. Buďte pozitivní: I když se uvnitř cítíte jako sopka před výbuchem, usmívejte se. Vaše dítě je jako malý empatický radar – vycítí každou vaši emoci.
  4. Nechte si slzy na později: Já vím, je to těžké. Ale počkejte s pláčem, až budete samy. Třeba v autě. Sluneční brýle jsou skvělý způsob, jak zamaskovat zarudlé oči a slzy.
  5. Buďte připraveny na změny nálad: Jeden den bude vaše dítě nadšené, druhý den bude chtít zůstat doma. To je normální! Buďte trpělivé a konzistentní.
  6. Oslavujte malá vítězství: První týden ve školce? To si zaslouží zmrzlinu! (A vy si zasloužíte skleničku vína. 😊)
  7. Pokud váš drobeček pláče, když ho necháváte ve školce, zachovejte klid. Rozlučte se krátce, ale láskyplně. Ukažte, že věříte, že to zvládne i bez nás. I když vám to dere srdíčko, pro vaše malé je to krok na cestě k samostatnosti.
  8. A připravte se na první zimu ve školce. To si opět užijete vašeho drobečka celé týdny doma a v plné parádě. No jo, ty školkové nemoci. 😊
  9. Ptejte se! Jaký byl den ve školce, co se dítěti líbilo nebo naopak nelíbilo? Jaké si udělalo kamarády, jaké aktivity podnikaly? Až budou chodit do školy, scvrkne se to na suché „dobrý“. Teď vám ještě rády budou povídat.
  10. A na závěr ještě jeden zaručený tip ode mě: 💡

    Ráno před odchodem do školky jsme si se synem namalovali na zápěstí malé srdíčko. 💕 Řekla jsem mu, že kdykoliv mu bude smutno, může se na to srdíčko podívat nebo si ho pohladit a vzpomenout si, že ho mám moc ráda. A já jsem měla to samé srdíčko na svém zápěstí. Musím přiznat, že jsem na to srdíčko celé dopoledne ronila slzy. Syn si na něj sice ani nevzpomněl, ale oběma nám to ráno nesmírně pomohlo. To malé namalované srdíčko bylo jako neviditelné pouto mezi námi, i když jsme byli od sebe.

    Není to geniální? Je to jako byste jim daly kousek své lásky s sebou do školky. A co je nejlepší? Nepotřebujete k tomu nic víc než obyčejnou fixu a spoustu lásky.

Když jde dítě do školky, maminka s dcerou na louce

Cesta k samostatnosti a nezávislosti

I když se nám svírá srdce při pomyšlení na to, že naše maličké vypouštíme do světa, je to vlastně ten nejkrásnější dárek, který mu můžeme dát. Školka je jako kouzelná zahrada, kde naše dítě rozkvete způsobem, který si ani neumíme představit. Je to místo, kde se z našeho malého miminka stává velký průzkumník světa. Kde se naučí, že i bez maminčina objetí může zvládnout velké věci. Kde objeví, že si samo dokáže zavázat tkaničky, že umí utěšit kamaráda, kterému je smutno, a kde zjistí, že kompromis není sprosté slovo.

Když jde dítě do školky, holčičky v mušelínu

Ano, je to velký krok pro malé nožičky. Ale je to také krok k velkým dobrodružstvím a novým začátkům. Vaše dítě roste, učí se, získává samostatnost a nezávislost. A vy, maminky, buďte na sebe hrdé. Vychovaly jste malého hrdinu, který je připraven objevovat svět. A večer, když vám bude vyprávět o svých zážitcích, uvidíte v jeho očích hrdost a radost.

Tak s hlavou vztyčenou, láskou v srdci a kapesníkem v kapse vykročte společně na tuto novou cestu. Je to jen začátek krásného příběhu vašeho dítěte.

A kdo ví? Možná za pár let, až budete stát před školní bránou s tím samým dítětem, tentokrát už školákem, se ohlédnete zpět a s úsměvem si vzpomenete na ten první školkový den.

Tak vzhůru do toho! 👍

P.S.: Nezapomeňte ocenit i vaše hrdinství a že jste to vše ustály. 😊 Prozkoumejte naši nabídku krásných kojicích šatů Jsem máma a odměňte se. I když prožíváte náročné období, můžete přeci vypadat skvěle, ne?

Když jde dítě do školky, cesta do školky

Dokonce si můžete třeba se svojí dcerkou pořídit stejný set, abyste mohly vyrážet do školky a práce ve stejném oblečení. I to by mohlo pomoci, aby na vás vaše malá princezna mohla přes den myslet a být klidnější.

Zpět do obchodu